NetVerder tekent contract met Visser & Smit Hanab voor de ontwikkeling van Warmtenet Delft


3 oktober 2023

Rotterdam, 22 september 2023 – NetVerder, onderdeel van Stedin Groep, en aannemer Visser & Smit Hanab tekenen een contract voor de ontwikkeling van Warmtenet Delft in de wijken Voorhof en Buitenhof. Een belangrijke volgende stap die ervoor gaat zorgen dat mensen nog lang prettig kunnen wonen in een verwarmde woning. De aannemer begint eerst met de uitwerking van het ontwerp. De uitvoering start pas nadat de partners in Warmtenet Delft en Geothermie Delft (GTD) een definitief besluit hebben genomen voor het eind van het jaar.

“We zijn blij met Visser & Smit Hanab als aannemer en betrouwbare marktpartij voor de ontwikkeling van het warmtenet voor de wijken Voorhof en Buitenhof in Delft”, vertelt David Peters, CTO van Stedin Groep. “Tegelijkertijd realiseren we ons ook dat een aantal belangrijke randvoorwaarden nog ingevuld moeten worden, waaronder de definitieve besluiten over de geothermiebron door GTD en over het warmtenet door de woningcorporaties. Het contract houdt rekening met de invulling van deze voorwaarden die in de komende maanden nog plaats moet gaan vinden. Maar in dit project, waar we met flink wat partijen samenwerken, is het belangrijk om stappen vooruit te zetten. Het warmtenet groeit in de toekomst mogelijk naar 15.000 huishoudens die van duurzame warmte worden voorzien.”

Wethouder Duurzaamheid, Werk en inkomen en Economie Maaike Zwart geeft aan waarom deze stap belangrijk is. “In de komende jaren wil de gemeente Delft het gebruik van aardgas voor het verwarmen van woningen en andere gebouwen verder afbouwen. Duurzame warmtebronnen vervangen in 2050 aardgas voor de verwarming van gebouwen en woningen. Met deze stap komt het warmtenet weer een stapje dichterbij voor de bewoners van Buitenhof en Voorhof. Ik ben blij dat daarmee een betrouwbare, betaalbare én duurzame verwarming van woningen en andere gebouwen mogelijk wordt.”

Als woordvoerder van de vier corporaties zegt Vidomes-bestuurder Daphne Braal hierover: “Woningen moeten in de toekomst op een andere manier verwarmd worden, zonder aardgas. Met dit warmtenet vanuit een geothermiebron kunnen de huurders van de vier corporaties in de toekomst prettig  en betaalbaar blijven wonen in een verwarmd huis. Daarnaast helpt het om de hoeveelheid CO2 die vrijkomt in de lucht te verminderen. Om die reden werken de corporaties graag mee aan de realisatie van dit warmtenet in Delft.”

Warmtebron
De warmtebron die voor het warme water in het leidingnet zorgt, is de aardwarmtebron van Geothermie Delft (GTD). Deze bron wordt gerealiseerd op de TU-campus in Delft. Uit deze bron wordt warmte uit de aarde gebruikt voor de duurzame verwarming van gebouwen. GTD is deze zomer begonnen met de boring en weet naar verwachting deze maand hoeveel warmte beschikbaar is. Een positieve uitkomst is noodzakelijk voor GTD en voor de definitieve besluitvorming over het warmtenet. 

Over Warmtenet Delft
In de wijken Voorhof en Buitenhof ontwikkelen we samen een warmtenet. Dit is een leidingnet onder de grond waar warm water doorheen stroomt. Dat water wordt verwarmd op een manier die goed is voor het milieu. Met dit leidingnet kunnen we huizen in deze wijken verwarmen zonder aardgas te gebruiken. Zo kunnen bewoners ook in de toekomst nog lang en prettig wonen in een verwarmd huis. Ook helpt het om de hoeveelheid CO2 die vrijkomt in de lucht te verminderen.  

Dit warmtenet is bijzonder omdat het ‘open’ is. Dat betekent dat verschillende bedrijven in de toekomst warmte aan het net kunnen leveren en verschillende warmtebronnen kunnen worden aangesloten. Op die manier zorgen we ervoor dat mensen in deze wijken altijd warmte hebben. Het verwarmen van de huizen blijft betaalbaar en is ook nog eens beter voor het milieu.

Het Warmtenet Delft is een samenwerking tussen woningcorporaties (Woonbron, Vidomes, DUWO, Stedelink), InWarmte als eerste warmteleverancier, warmtenetwerkbedrijf NetVerder, Geothermie Delft (de warmtebron) en de gemeente Delft.

Voor meer informatie zie: https://www.delft.nl/warmtenet

Tags
Algemeen
2024 © Knijnenburg Producties