Delftse bron van duurzame energie en kennis
De urgentie van de energietransitie neemt elke dag verder toe. Onze CO₂-uitstoot moet in 2030 met 55% verminderd zijn ten opzichte van 1990 en 1.5 miljoen huishoudens moeten aardgasvrij zijn. Geothermie levert CO₂-vrije warmte, en is cruciaal voor de verduurzaming van de warmtevraag en draagt bij aan onze energie-onafhankelijkheid. Het is een lokale en essentiële warmtebron in de nationale energiemix van de toekomst en moet nu duurzaam worden opgeschaald.
TU Delft, Aardyn, Shell en EBN doen een belangrijke stap vooruit in de energietransitie en leggen een geothermische bron aan op de campus van TU Delft, onder de naam Geothermie Delft. Deze bron voorziet zowel de campus als een aantal wijken in Delft van duurzame warmte. Een uniek project waarbij onderzoek en bedrijfsleven samenkomen, op een cruciaal moment in de energietransitie.
Geothermie Delft is een uniek project, waarbij een duurzame geothermische bron op TU Delft Campus wordt geëxploiteerd en tegelijkertijd real time is gekoppeld aan een groot wetenschappelijk onderzoeks- en onderwijsprogramma van de TU Delft.
Daarmee is het een uniek voorbeeldproject, waarmee we onderzoek doen naar het veilig en verantwoord opschalen van geothermie in de gebouwde omgeving.
Door de samenwerking tussen onderzoekers, bedrijfsleven, overheid en de stedelijke omgeving van Delft doet zich de unieke kans voor om wetenschappelijke kennis over geothermie door te ontwikkelen in een complexe stedelijke omgeving. En geothermie direct in de praktijk te brengen door alle bewoners en bezoekers van de universiteitscampus en een groot deel van de stad Delft te voorzien van duurzame energie.
Het is een unieke kans voor Nederland om deze noodzakelijke technologie en innovatie nog verder te ontwikkelen en studenten hierin op te leiden. Het maakt Delft trots omdat dit een belangrijke stap voorwaarts is naar een duurzame CO₂-vrije campus en stad.