Een aardwarmtebron voor onderzoek op de campus van TU Delft


1 februari 2022

Zo’n tien jaar geleden kreeg een groep TU Delft studenten het idee om een geothermische bron op de universiteitscampus te boren. Wat eerst een wild plan leek, werd in gang gezet toen bleek dat de campus op een ideale locatie lag. Voor onderzoeksleider Phil Vardon begint het nu bijna werkelijkheid te worden. Na jaren van metingen, onderzoek en contacten leggen zijn de voorbereidingen voor de realisatie in volle gang. “Met deze bron op de campus wordt de TU Delft wereldwijd een van de grootste hotspots voor het onderzoek naar geothermie".

Dit aardwarmteproject is uniek omdat het twee doelen dient, vertelt Phil Vardon, leider van het onderzoeksthema Geothermal Science & Engineering. Naast dat het de universiteitsgebouwen van warmte zal voorzien, zal de geothermische put dienen als een hoogwaardige onderzoeksfaciliteit. “Deze bron zal de campus verwarmen, maar bovenal zullen we met deze bron cruciale kennis over geothermische energie genereren. Niet alleen voor dit project, maar voor de hele energietransitie.”

Het idee voor de inzet van geothermie gaat verder dan de eigen campus. De bron op de campus kan voldoende duurzame warmte genereren om ook aan woningcorporaties in de gemeente Delft te leveren.

Check de rest van het artikel hier: https://www.tudelft.nl/citg/onderzoek/stories-of-science/een-aardwarmtebron-voor-onderzoek-op-de-campus-van-tu-delft

 

Foto: Phil Vardon op de beoogde locatie van de Delftse aardwarmtebron aan de Rotterdamseweg in Delft, naast de warmtekrachtcentrale

Tags
Innovatie Algemeen
2024 © Knijnenburg Producties